תחום המסחר בקריפטו הולך וצובר יותר ויותר פופולאריות. מדובר אמנם בתחום אטרקטיבי ומסקרן, אבל פעילות לא נכונה בתחום עשויה להוביל לאכזבה והפסדים גדולים. אספנו בשבילכם 9 טעויות במסחר בקריפטו שכדאי להמנע מהן.
1. בחירת פלטפורמה לא נכונה לרכישה
כל רווח שנגיע אליו במסחר לא שווה אם נאבד את הסכום בסופו של דבר. בחירת פלטפורמה אמינה, מאובטחת ובעלת מוניטון טוב היא הדבר הראשון שיש להסתכל עליו. כדאי להשקיע כמה שעות של מחקר מעמיק בפורומים ואתרי חדשות שונים ואמינים בנוגע לפריצות, גניבות או עמלות גבוהות מידי. בנוסף, כדאי לקחת בחשבון את מגוון וסוגי המטבעות שמציעה כל פלטפורמה. Binance היא פלטפורמה שכדאי לקרוא עליה. הוא פשוטה לשימוש ויש בה מגוון מטבעות, אבל, חשוב לזכור כי היא משמשת למסחר ואת המטבעות יש לשמור לטווח ארוך בארנק.
עוד בנושא: פתיחת חשבון בבינאנס
2. לא להשתמש בארנק
ארנק הוא המקום הבטוח ביותר לשמור את המטבעות שלכם. כדאי להבחין בין ארנק חם לארנק קר ולהחליט האם נרצה להשתמש בארנק פיזי או דיגיטלי. כך או כך, השימוש בארנק למטבעות שלא מבצעים בהם מסחר יומי הוא קריטי להגנה מפני פריצות ושליטה על המפתחות הפרטיים של הארנק. כדאי לזכור, כשהמטבעות נמצאים בפלטפורמת מסחר הם לא לגמרי בשליטה שלנו וקיים הסיכוי לאבד אותם (פריצה, פשיטת רגל של החברה ועוד). עם זאת, לארנק יש חסרון גדול מאד והוא שאין דרך לשחזר את הגישה אליו במידה ואיבדנו את הססמא, משום שארנק לא מקושר לאף פלטפורמה ולא ניתן לבצע שחזור ססמא כמו שאנחנו רגילים מאתרי אינטרנט שונים וכדאי לשקול את כדאיות השימוש בו לעומת פלטפורמת מסחר, ספציפית בעניין הססמאות.
מה שמוביל אותי לסעיף הבא ואולי אחד החשובים:
3. לא לגבות את הססמאות לארנקים
בשונה מאתר רגיל, בהרבה מקרים לא ניתן לשחזר ססמא לארנק ע"י האימייל או מספר הטלפון. הססמא (12 המילים ולעתים גם Pin) שמורה אצלכם בלבד ואם לא תגבו אותה אתם עלולים לאבד את כל מה שיש בארנק. לכן, חשוב מאד לכתוב את הססמאות במקום מאובטח (לא במייל, לא בצילום מסך ורצוי גם לא במחשב). הססמא צריכה להיות כתובה בצורה ברורה על דף שיש לו כמה גיבויים במקומות מאובטחים שונים לבחירתכם.
4. פרסום מידע רגיש ברשתות חברתיות
רבים מפרסמים ברשתות החברתיות את תוכן הארנקים שלהם ואת כמות המטבעות שיש להם. הבעיה – זה הופך אתכם למטרה לפריצה. במקרים מסויימים זה ייתן אינדיקציה ממי כדאי לגנוב.
5. השקעה במטבעות ללא מחקר על המשמעות
זו תופעה שמתרחשת לא מעט לאחרונה. נוצר הייפ סביב מטבעות כאלה ואחרים. עקב השפעה רבה שיוצרי המטבעות מייצרים ברשת רבים משקיעים בלי לחשוב ומגלים יום לאחר מכן ששווי המטבע צנח ובודדים הרוויחו משהו מההשקעה.
חשוב מאד לבדוק מי עומד מאחורי המטבע, מה העתיד שלי והשימוש שלו ובין כמה משתמשים הוא מפוזר (ככל שיש יותר, יותר טוב כמובן ויורד הסיכוי שמדובר בתרמית).
דוגמא לאתר שניתן ללמוד בו על חלק מהמטבעות הוא bscscan. האתר מספק מידע על כמות המחזיקים במטבע, מחיר ועוד.
6. להלחץ מירידות בשוק
תחום הקריפטו הוא אמנם תחום שאפשר לעתים להרוויח ממנו, אבל הטעות שרבים עושים היא להניח שזה יקרה בן לילה. כל ירידה בשוק מלחיצה באופן טבעי, אך כדאי להבין שלא הגיוני שהשוק יעלה ולא יירד לעולם. לעתים ירידות הן זמניות וכדאי לחכות ולראות מה מתרחש ולא למכור מתוך לחץ אלא מתוך בחירה והבנה.
7. לקנות במחיר שיא
לא תמיד כדאי לקנות בכל עלייה שרואים. יש מקרים של עליות זמניות ולקנות בשיא זה הזמן הכי פחות משתלם. אמנם לא ניתן לחזות מתי יהיה השיא ומתי תהיה ירידה, אך גם כאן, כדאי לעצור ולחשוב ולא למהר.
8. להשקיע כסף שאין לנו יכולת להפסיד
עוד עצה קריטית למדי היא להשקיע רק מה שאנחנו יכולים להפסיד בלי להשפיע על איכות החיים. קיימים סיפורים רבים מידי של אנשים שמכרו את הרכב או לקחו הלוואות גדולות ונשארו בלי כלום. המטרה בשקעה היא לשפר את איכות החיים ולא לדרדר אותה. ככל שנשקיע סכום שיותר מתאים ליכולת, כך כל ירידה בשוק לא תלחיץ אותנו לבצע החלטות לא נכונות בתחום.
9. העברה לארנקים בלי לוודא את הכתובת או את סוג ההעברה
נשמע אולי כמו פרט טריוויאלי, אך רבים נופלים בזה. כאשר מעבירים מארנק לארנק, יש לוודא כמה וכמה פעמים את נכונות הכתובת שאליה מעבירים. העברה לכתובת לא נכונה משמעותה שהכסף נעלם לתמיד.
דבר נוסף וחשוב לא פחות. כדאי לראות באיזה בלוקצ'יין משתמשים להעברה. במידה ונשתמש בבלוקצ'יין שאינו נתמך, גם במקרה הזה, המטבעות עלולים להיעלם לנצח.
בסופו של דבר, תחום הקריפטו הוא ללא ספק מעניין מאד ומלא בריגוש אבל חייבים להתנהל בצורה מאד מושכלת ומדוייקת למניעת עגמת נפש בעתיד.
ארנק מסוג אחר